Schengen vizesinde davetiye şartına takıldım. Davetiye ile başvurursam vize davetiye yollayan kişiye çıkıyor, benim seyahat sürem 1 haftanın üzerindeyse vize almam zor oluyor sanırım. Turist vizesiyle de 1 yıllık başvuruda bulunabiliyorsunuz. Pasaport tipim yeşil ama bordo pasaportlu arkadaşım daha kolay alıyorsa biraz daha detay hakkında bilgi verir misiniz?
Selam, davetiye aslında sadece bir destekleyici belge, zorunlu değil. Turistik vizeyle de başvurup 1 yıllık alabilirsin, doğru. Yeşil pasaportun avantajı var aslında, neden arkadaşın daha kolay alıyor anlamadım. Belki onun seyahat geçmişi daha iyidir. Başvurunu kendin yap, belgelerini eksiksiz hazırla, vizeyi alırsın bence.
Arkadaşımın yaşadığı gibi, davetiye ile Schengen vizesi başvururken, vize davetiye gönderen kişiye çıkabiliyor ve özellikle uzun süreli (1 haftadan fazla) seyahatlerde sorun yaratabiliyor. Turist vizesi ile 1 yıllık vize için başvurabilirsin, evrakların tamam ise. Pasaport türünde farklılıklar varsa, evraklarımı doğru hazırlayarak konsolosluğa ikna edebiliyorum sanırım. Sadece yardımcı olabilecek detaylı bilgi için bir göçmenlik avukatını ziyaret etmeni öneririm.
Sanırım bordo pasaportunun vize alma şansını artırdığını düşünüyorsun. Evet, pasaport tipi vize sürecini etkileyebilir.