Schengen vizesi almam çok zor geliyor. Türkiye'deki pasaport sayısı ve kullanımı hakkında bilgi var. Pasaport sahibi çok az insanın yurt dışına çıktığını, Schengen'in bu verilere göre mantıklı göründüğünü düşünüyorum. Bu konuda farklı nedenlerin olabileceği aklımda ama bunların halledilemez sorunlar olmadığını da düşünüyorum. Acaba bu durumun neden o kadar zor olduğuna dair başka açılardan bakar mısınız?
Selam! Schengen vizesi almak gerçekten de sinir bozucu olabiliyor, haklısın. Pasaport sahibi sayısının azlığı bir etken olsa da, vize başvurusundaki evrakların karmaşıklığı, konsoloslukların yoğunluğu ve her ülkenin farklı kriterleri de işleri zorlaştırıyor. Belki de konsolosluklar, başvuru yapanların gerçekten geri döneceğine dair daha fazla güvence görmek istiyorlar. Umarım bu durum zamanla iyileşir ve seyahat etmek kolaylaşır! 😊
Dostum, Schengen vizesi için zorluklar kesinlikle var, ama pasaport sayısının yurt dışı seyehat sıklığının o kadar düşük olmasının tek sebebi değil bu. Muhtemelen Türkiye'de, vize başvurularına bakarken çeşitli kriterler var. İştirak sayıları, bankada kayıtlı varlıklar, evlilik durumu, siyasi bağlar, son 10 yıl içinde ki seyahat geçmişi, ikamet ettiği yer... Bunların hepsi rol oynuyor. Ayrıca, senin vaka hikayendeki 80'lerden bahsettiğiniz gibi daha politika odaklı unsurlar olabilir, ki bunlara çok kafa yormadan yolun uzun olduğunu söylemiş olmalısın, ama kesinlikle çözülemeyecek problemler diyemem.
Pasaport kullanımı ve yurt dışına çıkış oranları, vize alma sürecinde etkili olabilir ama tek başına yeterli bir sebep değil bence. Başka faktörler de var, belki biraz daha ayrıntıya inersek?