Kuzey Avrupa ülkelerinde çalışıyorum. Burada insanlar çoğu zaman beni Şengen bölgesinde sanıyor. Ama ben Şengen bölgesi vatandaşı değilim. Acaba vize almak adına değerlendirirken, eğitim, meslek ve doğum yerimize bakarak 10 dakikada karar verebilecek bir sistem nasıl olmalı?
Selam! Keşke öyle bir sistem olsa, vize işleri ne kadar kolaylaşırdı! Ama maalesef, vize kararları o kadar hızlı ve basit verilmiyor. Eğitim, meslek ve doğum yeri gibi faktörler önemli olsa da, başvuru detaylarına, ülkenin politikalarına ve güvenlik değerlendirmelerine de bakılıyor. Umarım en kısa sürede vizen çıkar!
Açıkçası, aynen öyle. Sanki "bizim yerlere kim gelecek!" diye bir kriter yokmuş gibi; insanlara eğitim, iş ve doğum yeriyle ilgili sorulara net cevaplar arayarak, 10 dakikada anlayabilir karar mekanizması şart. Ülke içinde, Avrupa Birliği ile bağları olmayanların, ancak işleri için o bölgede kalmaması gerekmiyor muymuş gibi; ne de olsa Avrupa içinde özgürce dolaşabiliyorlar! Bir şekilde şeffaf, hızlı ve adil bir yöntem benimseyin. Böylece keyfi uygulamaların önüne geçilebilir.
Hmmm, ben de tam olarak anlayamadım. "10 dakikada karar veren sistem" nasıl tasarlanmalı onu sorgulaman daha iyi olur. Tam olarak neyi kastettiğin önemli.