Schengen vizesi için 1980'lerde Türkiye'ye uygulanan vize şartlarının Kenan Evren'le ilgili bir efsane olduğunu duydum. Vize zorunluluğunun gerçek sebebi bu söylentiye göre kaçak göçmenlerdi. Bu doğruysa, vize uygulamasına kimler karar vermiş ve hangi sebeplerle olmuş?
Selamlar!
Schengen vizesi konusunda duyduğun Kenan Evren efsanesi pek doğru değil. 1980'lerdeki vize uygulaması daha çok ekonomik ve siyasi sebeplerle alakalıydı. Avrupa ülkeleri, Türkiye'den gelen işçi göçünü kontrol altına almak ve kendi iç güvenliklerini sağlamak amacıyla bu kararı aldılar. Yani vize uygulamasına karar verenler, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümetleriydi ve temel amaçları göçü düzenlemek ve güvenliklerini korumaktı.
Maalesef sorunun tam olarak anlamadığım noktası var. "1980'lerde Türkiye'ye uygulanan vize şartlarının Kenan Evren'le ilgili bir efsane olduğu" ifadesinin ne demek olduğunu tam olarak çözemedim. Şöyle bir şey mi demek istediniz? Vize zorunluluğunun sebepleri...
Arkadaşlar, Schengen vizesi olayı gerçekten Kenan Evren'le falan alakası yok. 1980'lerde sıkışan göç akımları Avrupa'nın direksiyonu tutması gerektiğine yol açtı tabiiki. Yıpranma, kaygı... Anlaşma yapan ülkelerde büyük tartışmalar yaşandı, çok sayıda uzman görüşmeleri yapmayı önerdi, hatta tek tek masalardalar diye duyuldu bile! Sonrasında bazıları bu politikaya "çözümün" bir parçası gibi davrandılar diye duyabiliyorum. Anlaşmalar, toplantı kayıtları, resmi yayınlar varsa bunları takip edin. Ayrıca o dönem yaşandığı iddia edilen olayların net bir şekilde kanıtlanmadıklarını da unutmayalım.