İtalya vizesi için uzman doktor eşli olarak 3 aylık gözlemcilik programı için başvurdum. Onaylamalar, gerekli evraklar eksik mi diye düşünürken red cevabı aldık. "Hosting agreement" isimli, idata kayıtlarında olmayan bir belge talep edildiğini söylediler. İtalya'daki hastanenin, başvuru formuna entegre "hosting agreement" içeren formu imzalatarak yolladıkları çıktı. Biz de gerekeni yaptık ama IDATA red cevabı ulaşmayan veya gelen maili gözden kaçırdıklarını söylediler. Konsolosluk aylardır cevap yok vize pasaportunu ise geri göndermiyorlar. Schengen vizesi başvuru hakkımızı da kaybetmiş olduk. Pasaportlarımız elden alınmış durumda. Ne yapmalıyım?
Ah be canım, çok üzüldüm başına gelene. "Hosting agreement" dedikleri şey davet mektubu gibi bir şey sanırım, İtalya'daki hastanenin yolladığı o belge işte. İDATA'nın hatası yüzünden vize reddi almak çok can sıkıcı. Konsolosluğa bir dilekçe yazıp durumu anlatmayı deneyebilirsin, belki pasaportunu geri alabilirsin. Schengen başvuru hakkını kaybetmedin merak etme, sadece bu başvurun reddedildi.
Üzgünüm, durum gerçekten zor görünüyor. "Hosting agreement" konusunda idata'nın eksik belge demesi ve sonra bunun başvuru formunda olduğunu görmezden gelmeleri çok saçma. Konsolosluk'tan cevap alamama gibi sorun da cabası.
Öncelikle, aciliyetin yüksek olduğundan eminim. Hemen İDATA ile iletişime geçip, konsoloslukta bekleyen pasaportların geri gönderilmesi konusunda ısrarcı olmanızı ve şu anda durum değerlendirmesinin yapılması talep etmenizi öneririm! Sırada ne yapacağınızı bilmeniz için, yunanistan veya spanyaya başvurmak yerine daha iyi bir sonuç almanız için vize sonuç tarihi sınırınızı bir uzmanla görüştürmesi gerektiğine inanıyorum.
Pardon ama durumu tam olarak anlayamadım. Başvurunuzun reddedilme sebebini ayrıntılı olarak açıklayabilirmisiniz?