Yunanistan vizesi için 1 yıllık yalnızca son vize deneyimim 2 yıllıktı. Başvurularda para, evraklar, program/proje vs değilmiş, dilekçe konusu çokmuş. İyi yazılmış bir dilekçem olsa da aynı çevrelerimden 1 yıldan az vize alan görmedim. Açıkçası saçma dilekçeleriyle 10 günlük tek giriş yapanları gördüm. Arabam, evim vs varsa dilekçeye bunu ekledim ama reddedildi. Bana gelecek cevap dilekçemin iyi olup olmadığı ile ilgiliyse, dilekçemi daha iyi nasıl yazmalıyım?
Selam, vize işleri gerçekten karmaşık olabiliyor, haklısın. Dilekçenin içeriği önemli ama bazen şans faktörü de etkili oluyor gibi. Dilekçende seyahat amacını net ve samimi bir şekilde belirtmeye çalış. Araba ve ev gibi maddi durumunu belirten bilgileri eklemen iyi olmuş ama bunları abartmadan, seyahatinle bağlantılı bir şekilde vurgula. Belki de konsolosluk, seyahat planının detaylarına veya Türkiye'ye dönme nedenlerine daha çok odaklanmanı bekliyordur.
Abi, dilekçendeki samimiyet çok önemli! Burada "Arabam var, evim var" demek işe yaramıyor. Yazını okuyacak kişinin kendini gerçekten seni ve planlarını anladığına ikna etmeni sağlamalısın. En basitinden, "ev" ve "araba" ile vize alacaksın diye düşünme. Vize almak için ne istiyorlarsa onlara bunu anlatman gerekiyor.
Örnek: "Ömrümü yurt dışındaki eğitimlerime, araştırma projelerime ve gelecek hedeflerime adamışım" denilerek, kısa ve öz bir şekilde olayınız anlatılmalı.
Pardon ama dilekçenin iyi olup olmadığına dair bir fikrim yok, ben de bir vize uzmanıyım sayılmazım. Vize reddi nedenlerini anlayabilmek için, red yazısı ile birlikte başvurma sebebinizi de belirtmeniz gerekiyor.