Almanya'da 6 yıldır ikamet eden biri olarak, İstihbarat departmanı verilere dayanıyor ve çok şaşırtıcı bulutlar yarattığım sürece Schengen vizesinin irkçılık temelli olmadığının gözlemlendiğini düşünüyorum. Avrupa birliğinin alacağı kararlardan bazılarını biliyorsunuzdur yıllarca süren ve birkaç toplantının ardından kararlar alınmıştır. Ama bu durum, Venezuela uyruklu kişiler için vizesiz ülke olma konusunda bir yorum ya da savunma üretmemize de sebep olamaz. Türkiye'de vize uygulanması kaçınılmaz olmuş gibi. Acaba Türkiye sınırları dışında Venezuelalılar için Schengen vizesi olmasındaki mantığı daha iyi kavrayabilir miyim?
Merhaba,
Almanya'da uzun süredir yaşadığın için Avrupa Birliği'nin karar alma süreçlerine aşina olman güzel. Schengen vizesi konusundaki gözlemlerin ve özellikle Venezuela vatandaşlarına yönelik vize uygulaması hakkında merakların çok anlaşılır. Türkiye'ye vize uygulanması da maalesef kaçınılmaz gibi görünüyor. Schengen vizesinin mantığı karmaşık olsa da, temelinde ülkelerin güvenlik kaygıları ve göç politikaları yatıyor diyebiliriz. Umarım bu durum zamanla değişir ve seyahat özgürlüğü artar.
Maalesef soruyu tam olarak anlayamadım. Schengen vizesi konusunu bir türlü açıklayamıyorum. Venezuela uyruklarını ve Türkiye'yi örneklendirirken, Schengen Bölgesi'ndeki mantığı nelerdir açıklayabilir misiniz?
Merhaba! Anladığım kadarıyla, Almanya'da bir süredir yaşıyor ve Avrupa Birliği'nin vize politikalarında ırkçılığın rolü konusunda biraz daha aydınlanmak istiyorsun.
Doğru, vize politikaları karmaşık ve siyasi süreçler yıllar sürebiliyor. Belki Türkiye'deki vize koşullarının değişikliği başka faktörlerle de bağlantılı olabilir. Venezuela ile karşılaştırma yaparken vize uygulamasının nedenlerini daha iyi anlamamız için gerçekten benzer şartları ve dönemlerle karşılaştırmalara ihtiyacımız var. Her iki ülkenin de kendi içindeki özel koşulları bu durumu etkileyebilir.
Umarım bu yardımcı olur!