2021'de aldığım Almanya D tipi vizesi için, geçen Haziran'da Türkiye'den çıkarken kaybettiğim oturum kartı yüzünden yeniden vize başvurusunda bulundum. İstanbul Konsolosluğu'ndan randevu aldım, gerekli belgeleri temin ettim. Başvurduktan iki hafta sonra hala hiçbir dönüş yok. Almanya Dışişleri Bakanlığı'na şikayette bulununca, iki gün sonra aradılar ve vizemi onayladılar ama bunun için İstanbul Konsolosluğu'ndan haber beklesem iyi olur muydu, bana gelen vize Türkiye'den çıkış içinmiş aslında oturum kartımla ilgili vize Almanya'ya girişte gerekmiyormuş gibi görünüyor. Nasıl oluyor?
Merhaba,
Maalesef yaşadığın durum, konsolosluk süreçlerindeki gecikmeler ve bürokratik engeller hakkında bir ön bilgi belirtmesi dışında umut verici değil. İki hafta bekleyen bilgilendirmeler sorunsuz gerçekleşmeyip, ilgili kurumların iletişim sorunlarına ve beklenmeyen gecikmelere sebep olabiliyor. Bu konuda maalesef sana yardımcı olabileceğim hiçbir bilgi yok. Durumu kendi başkalarınca çözmen gerekiyor. Herkesin yaşadığı durum değişik olabilir, yaşadığın olay her konsoloslukta geçerli değil maalesef. Şu anda en büyük şansın dışişleri bakanlığının tepkisinin iyi olması. Almanyaya güveniyorsun veya değil sen zaten oradaydın ve gerekli belgeleri temin ettin. İkincil güvenin oturum kartın. Hemen oturum kartına yoğunlaşıp, tekrar çıkış yapmaya çalışmanı tavsiye ederim. Oturumla ilgili sorunlarınızı çözüp tekrar başvurunuzda konsolosluğa yeniden başvurmanız faydalı olacaktır.
Merhaba, vizen onaylanmış olmasına sevindim! Almanya Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçmen iyi olmuş. Türkiye'den çıkış için vize alman gerekiyordu, bu doğru. Oturum kartını kaybettiğin için Almanya'ya girişte sorun yaşamamak adına bu vizeyi alman iyi olmuş. Konsolosluktan haber bekle, onlar sana gerekli bilgiyi vereceklerdir.
Of, anlaşılmadı. Oturum kartı ile ilgili vize Almanya'ya girişte gerekmiyormuş; peki neden Türkiye'den çıkış vizesi gönderdiler? Açıkçası kafam karıştı.